Αποκατάσταση Κήλης: Ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά;

Τι είναι η Κήλη;

Η κήλη είναι η πρόπτωση ενός οργάνου ή ιστού μέσω ενός αδύναμου σημείου στο μυϊκό τοίχωμα. Συχνά εμφανίζεται στην κοιλιακή περιοχή και μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία.

Ανοικτή Αποκατάσταση Κήλης

Η ανοικτή αποκατάσταση κήλης είναι μια παραδοσιακή μέθοδος που περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη τομή για την επισκευή της κήλης. Αν και πιο επεμβατική, είναι αποτελεσματική σε πολύπλοκες περιπτώσεις και προσφέρει μακροχρόνια λύση.

Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Κήλης

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί μικρές τομές και κάμερα για την αποκατάσταση της κήλης. Τα οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Μικρότερος πόνος και ταχύτερη ανάρρωση

  • Λιγότερες ουλές

  • Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης

Ρομποτική Αποκατάσταση Κήλης

Το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci χρησιμοποιεί τεχνολογία διπλής κάμερας για την παραγωγή τρισδιάστατης εικόνας της χειρουργικής περιοχής. Αυτό δίνει στον χειρουργό μια μεγεθυμένη και εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα από την κονσόλα.

Oι ρομποτικοί βραχίονες μπορούν να προσεγγίσουν μέρη της κοιλιάς που είναι απρόσιτα με τα τυπικά λαπαροσκοπικά εργαλεία, οπότε δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης πολύπλοκων επεμβάσεων που ε΄ίναι δύσκολο να γίνουν λαπαροσκοπικά.

Επίσης, το ρομποτικό σύστημα ερμηνεύει και αναβαθμίζει τις εντολές του χειρουργού για να εξασφαλίσει ομαλές και ακριβείς κινήσεις, ενισχύοντας την ακρίβεια της επέμβασης. Η ομαλότητα και ακρίβεια που προσφέρει στο χειρουργικό πεδίο έχει πολλαπλά οφέλη όπως:

  • Μικρότερος πόνος και ταχύτερη ανάρρωση

  • Λιγότερες ουλές

  • Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι λιγότερο επεμβατική και προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη χρήση της, ανάλογα με τον ασθενή και το ιατρικό του ιστορικό.

Η ρομποτική μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και ακριβής και προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής και επιπλέον είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε δυσκολότερα περιστατικά, καθώς επίσης για μεγαλύτερες ή πιο σύνθετες κήλες.

Η ανοικτή μέθοδος είναι η κλασσική διαχρονική μέθοδος που έχει ως κύριο μειονέκτημα το μέγεθος των ουλών και ενδεχομένως ανάλογα με το περιστατικό και περισσότερο μετεγχειρητικό πόνο. Βασικό της πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς γενικ΄ή αναισθησία, κάτι που την καθιστά ιδανική μέθοδο για ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά ή/και καρδιαγγειακά νοσήματα.


ο Δρ. Ιωάννης Γερογιάννης

Η χειρουργική διόρθωση της κήλης προσφέρει αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο Δρ. Ιωάννης Γερογιάννης δεσμεύεται να παρέχει εξατομικευμένη και σύγχρονη ιατρική φροντίδα, αφού πρώτα σας εξηγήσει με λεπτομέρεια τι είδους κήλη έχετε και ποιά είναι η χειρουργική επέμβαση που προτείνει.

Με εξειδίκευση και με ενεργή παρουσία στις διεθνείς επιτροπές κατευθυντηρίων οδηγιών για την αποκατάσταση των κηλών, ο Δρ. Γερογιάννης είναι εδώ για να σας υποστηρίξει σε κάθε βήμα της πορείας σας προς ένα υγιέστερο μέλλον.

Previous
Previous

Τί είναι η Γαστρική παράκαμψη (Roux-en-Y Gastric Bypass)

Next
Next

Tι είναι η επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy)